سایر مقالات

انواع سرویس احراز هویت (پیامکی، ایمیلی، بیومتریک و…)

با وجود ابزارهای آنلاین گوناگون و انواع فیشینگ و جرائم دیجیتال، امروز بیش از هر زمان دیگری به روش‌های گوناگون احراز هویت نیاز داریم. این روش‌ها امنیت دیجیتال، مالی و حتی جانی شما را بالا برده و سعی در حفظ اطلاعات هویتی و امنیتی شما دارد. در ادامه مطلب انواع سرویس احراز هویت را بررسی می‌کنیم.

احراز هویت چیست؟

احراز هویت فرآیند شناسایی کاربرانی است که درخواست دسترسی به یک سیستم، شبکه یا دستگاه را دارند. این روش‌ها کنترل دسترسی اغلب هویت کاربر را با توجه به اعتبارنامه‌هایی مانند نام کاربری و رمز عبور تعیین می‌کند. سایر فناوری‌های احراز هویت مانند بیومتریک و برنامه‌های احراز هویت نیز برای ‌تایید کاربران استفاده می‌شوند.

چرا احراز هویت کاربر مهم است؟

احراز هویت کاربر روشی است که کاربران غیرمجاز را از دسترسی به اطلاعات حساس باز می‌دارد. به عنوان مثال، کاربر A فقط به اطلاعات خود دسترسی دارد و نمی‌تواند اطلاعات شخصی کاربر B را ببیند.

مجرمان سایبری می‌توانند زمانی که احراز هویت کاربر ایمن نیست به یک سیستم دسترسی پیدا کرده و اطلاعات او را سرقت و از آن سوءاستفاده کنند. در سال‌های اخیر هم دیدیم که چگونه برخی از سایت‌ها و کسب‌وکارها چگونه با سیستم‌های ضعیف، ضربه اقتصادی و حتی اعتباری خوردند و اطلاعات خودشان و کاربرانشان در دسترس هکرها قرار گرفت.

درواقع می‌توان گفت بدون فرآیند احراز هویت امن، هر سازمانی ممکن است در معرض خطر باشد.

انواع سرویس احراز هویت

به‌طور کلی می‌توان احراز هویت را به دو صورت دیجیتال و فیزیکی تقسیم کرد. در این مطلب بیشتر تمرکز ما روی احراز هویت‌های دیجیتال است و کمتر به روش‌های ‌تایید هویت فیزیکی می‌پردازیم.

سرویس احراز هویت با رمز عبور

استفاده از رمز عبور از رایج‌ترین روش‌های احراز هویت است. رمز عبور می‌تواند به شکل رشته ای از حروف، اعداد یا کاراکترهای خاص باشد. در سایت‌ها و نرم‌افزارهایی که از رمز عبور استفاده می‌کنند، باید برای محافظت از خود، رمزهای عبور قوی ایجاد کنید که ترکیبی از همه گزینه‌های ممکن را شامل می‌شود.

با این حال، گذرواژه‌ها مستعد حملات فیشینگ و سایبری هستند که همین نکته اثربخشی آن‌ها را ضعیف می‌کند. یک فرد به صورت متوسط حدود 25 حساب آنلاین مختلف دارد، اما تنها 54 درصد از کاربران از رمزهای عبور متفاوت در حساب های خود استفاده می‌کنند. همین تعداد بالای اکانت‌ها باعث می‌شود افراد نتوانند رمز عبورهای مختلف را به خاطر بسپارند. در نتیجه، بسیاری از مردم راحتی را به امنیت ترجیح می‌دهند. اکثر مردم به جای ایجاد رمزهای عبور قابل اعتماد از رمزهای عبور ساده استفاده می‌کنند زیرا به خاطر سپردن آن‌ها راحت تر است.

نکته اصلی این است که رمزهای عبور دارای نقاط ضعف زیادی هستند و برای محافظت از اطلاعات آنلاین کافی نیستند. هکرها می‌توانند به راحتی اعتبار کاربر را با اجرای تمام ترکیب‌های ممکن تا زمانی که مطابقت پیدا کنند، حدس بزنند.

سرویس احراز هویت با پیامک

احراز هویت پیامکی یک نوع ساده از احراز هویت 2FA یا ‌تایید هویت دو عاملی است. سیستم احرازهویت دو عاملی را در عناوین بعدی توضیح خواهیم داد.

‌تایید هویت پیامکی به این صورت است که کاربرانی که به سیستم وارد می‌شوند، یک پیام متنی با کد شناسایی هویت دریافت می‌کنند. تنها کاری که باید انجام دهند این است که کد اس ام اس شده را در پلتفرم وارد کنند تا به سایت دسترسی پیدا کنند. از این روش معمولا در شبکه‌های اجتماعی و سایت‌های بزرگ مانند توییتر، اینستاگرام، اسنپ و دیجی کالا استفاده می‌شود.

احراز هویت پیامکی با تکیه بر احراز هویت مبتنی بر مالکیت یک لایه امنیتی اضافه می‌کند (این ایده که شما تنها فردی هستید که گوشی خود را در اختیار دارید). بنابراین، شخصی که خواهان دسترسی غیرمجاز است باید رمز عبور و تلفن شما را بدزدد.

برای استفاده از ‌تایید هویت پیامکی باید از یک وب سرویس احراز هویت پیامکی استفاده کنید. این کار باعث می‌شود کاربران ورود آسان و امنی داشته باشند و بتوانند بدون ریسک از پلتفرم شما استفاده کنند.

افزونه‌های وردپرسی احراز هویت

اگر سایت شما وردپرسی است، برای احراز هویت پیامکی کاربران خود می‌توانید از افزونه‌های متفاوت استفاده کنید. خوشبختانه تعداد این افزونه‌ها زیاد است و هر سایتی با هر استراتژی و سلیقه‌ای می‌تواند یکی از آن‌ها را انتخاب کند. این افزونه‌ها عبارتند از:

  • افزونه پیامک ووکامرس
  • افزونه میهن پنل
  • افزونه پیامک کراسنو
  • افزونه پنل کاربری ونوس
  • افزونه مدیریت کاربران ویرا

اگر هم از سیستم مدیریت محتوا جوملا استفاده می‌کنید، می‌توانید از افزونه کد تایید جوملا برای ارسال پیامک احراز هویت بهره بگیرید.

نمونه کدهای احراز هویت

از طرف دیگر اگر سایت خود را با زبان برنامه‌نویسی خاصی نوشته‌اید، می‌توانید کدهای احراز هویت پیامکی را هم خودتان بنویسید. همچنین در کنسول ملی پیامک نمونه کدهای احراز هویت وجود دارد که با استفاده از آن‌ها می‌توانید کار خود را راحت کنید و سایت خود را به رمز یکبار مصرف پیامکی مجهز کنید.

$url = ‘https://console.melipayamak.com/api/send/otp/YOUR_CONSOLE_API_KEY’;

$data = array(‘to’ => ‘09123456789’);

$data_string = json_encode($data);

$ch = curl_init($url);

curl_setopt($ch, CURLOPT_CUSTOMREQUEST, “POST”);

curl_setopt($ch, CURLOPT_POSTFIELDS, $data_string);

// Next line makes the request absolute insecure

curl_setopt($ch, CURLOPT_SSL_VERIFYPEER, false);

// Use it when you have trouble installing local issuer certificate

// See https://stackoverflow.com/a/31830614/1743997

curl_setopt($ch, CURLOPT_RETURNTRANSFER, true);

curl_setopt($ch, CURLOPT_HTTPHEADER,

array(‘Content-Type: application/json’,

‘Content-Length: ‘ . strlen($data_string))

);

$result = curl_exec($ch);

curl_close($ch);

وب سرویس پیامکی rest و soap

وب سرویس‌های پیامکی، راهکارهایی برای ارسال و دریافت پیامک‌ها از طریق اینترنت هستند و دو پروتکل اصلی برای این وب سرویس‌ها REST و SOAP به شمار می‌رود. این پروتکل‌ها هر یک دارای ویژگی‌ها و مزایای خاص خود هستند که بسته به نیازها و الزامات پروژه می‌توان از آن‌ها استفاده کرد.

وب سرویس پیامکی REST

REST (Representational State Transfer) یک سبک معماری است که بر سادگی و استفاده از پروتکل‌های استاندارد وب مانند HTTP تأکید دارد. وب سرویس‌های پیامکی مبتنی بر REST، از روش‌های HTTP مانند GET، POST، PUT و DELETE برای انجام عملیات مختلف استفاده می‌کنند. برخی از ویژگی‌های اصلی وب سرویس پیامکی REST عبارتند از:

  • سادگی: پیاده‌سازی و استفاده از REST به دلیل استفاده از پروتکل‌های ساده HTTP بسیار آسان است.
  • مقیاس‌پذیری: به دلیل طراحی سبک و استفاده از پروتکل‌های وب، REST بسیار مقیاس‌پذیر است و می‌تواند تعداد زیادی درخواست را به‌صورت همزمان مدیریت کند.
  • انعطاف‌پذیری: REST می‌تواند با فرمت‌های مختلف داده‌ای مانند JSON و XML کار کند، که JSON به دلیل سادگی و کارایی بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • قابلیت تعامل بالا: REST به دلیل استفاده از استانداردهای وب، با اکثر مرورگرها و کلاینت‌های وب سازگار است.
وب سرویس پیامکی SOAP

SOAP (Simple Object Access Protocol) یک پروتکل مبتنی بر XML است که برای تبادل اطلاعات بین سیستم‌های مختلف طراحی شده است. وب سرویس‌های پیامکی مبتنی بر SOAP معمولاً پیچیده‌تر از REST هستند، اما برخی ویژگی‌های مهم را ارائه می‌دهند:

  • امنیت: SOAP از استانداردهای امنیتی مختلفی مانند WS-Security پشتیبانی می‌کند که امنیت بیشتری را برای انتقال داده‌ها فراهم می‌کند.
  • قابلیت اطمینان: SOAP از پروتکل‌های مختلفی برای اطمینان از تحویل صحیح پیام‌ها استفاده می‌کند، مانند WS-ReliableMessaging.
  • یکپارچگی: SOAP به دلیل استفاده از XML و پروتکل‌های مبتنی بر استاندارد، برای ارتباط بین سیستم‌های مختلف که از فناوری‌های متفاوتی استفاده می‌کنند مناسب است.
  • پیچیدگی: پیاده‌سازی و استفاده از SOAP نسبت به REST پیچیده‌تر است و نیاز به تنظیمات بیشتری دارد.

سرویس احراز هویت دو عاملی (2FA)

احراز هویت دو مرحله ای (2FA) یک مکانیسم امنیتی است که برای بهبود فرآیند احراز هویت برای دسترسی به حساب‌ها یا سیستم‌های دیجیتال استفاده می‌شود. از کاربران می‌خواهد که ۲ فاکتور ‌تایید مختلف از دسته‌های دانش، بیومتریک و مالکیت را ارائه دهند.

عامل دانش همان گذرواژه یا پین است و عامل مالیکت می‌تواند یک گوشی هوشمند، سخت‌افزار، کارت هوشمند و غیره باشد. فاکتور بیومتریک هم شامل یک ویژگی فیزیکی منحصر‌به‌فرد مانند اثر انگشت یا تشخیص چهره است.

ایده پشت ‌تایید هویت دو عاملی این است که حتی اگر یک نفر موفق به دریافت یک فاکتور مانند رمز عبور یا پین شود، برای دسترسی به فاکتور دوم مانند گوشی هوشمند با یک برنامه، به احراز هویت نیاز دارد. همین نکته به طور قابل توجهی امنیت را تقویت می‌کند و به محافظت در برابر دسترسی‌های غیرمجاز و نقض داده‌ها کمک می‌کند.

از سیستم احراز هویت دو مرحله‌ای برای ورود به سایت و اپلیکیشن و بازیابی حساب کاربری استفاده می‌شود. این روش هم برای کاربران آسان است و هم امنیت آنان را افزایش می‌دهد.

انواع سرویس احراز هویت (پیامکی، ایمیلی، بیومتریک و...)

سیستم احراز هویت چند عاملی (MFA)

احراز هویت چند عاملی (MFA) یک روش احراز هویت است که به دو یا چند روش مستقل برای شناسایی کاربر نیاز دارد. به عنوان مثال می‌توان به کدهای تولید شده از گوشی هوشمند کاربر، تست‌های کپچا، اثر انگشت، بیومتریک صدا یا تشخیص چهره اشاره کرد.

روش‌ها و فناوری‌های ‌تایید هویت چند عاملی MFA با افزودن چندین لایه امنیتی، اعتماد کاربران را افزایش می‌دهد. ‌تایید هویت چند عاملی ممکن است دفاع خوبی در برابر حملات سایبری به حساب کاربری باشد، اما مشکلات خاص خود را دارد. افراد ممکن است تلفن یا سیم کارت خود را گم کنند و نتوانند کد احراز هویت تولید کنند.

سیستم احراز هویت ایمیلی

ایمیل هم مانند پیامک یکی از روش‌های ‌تایید هویت دومرحله‌ای است. اما این روش شاید به اندازه پیامک برای کاربران آسان نیست. زیرا پیامک چیزی است که هر روز و هر لحظه با آن سرو کار دارند. اما برای دیدن ایمیل هم باید دوباره یک رمز عبور بزنند، وارد سیستم شوند و غیره.

اما از جهتی هم برای افراد کارآمد است. زیرا در ایمیل می‌توانند با کلیک روی یک لینک مستقیما به صفحه کاربری خود در سایت بروند.

احراز هویت مبتنی بر گواهی

احراز هویت مبتنی بر گواهی یک مکانیسم امنیتی است که از گواهی‌های دیجیتال برای ‌تایید هویت کاربر، دستگاه یا سرویس در یک محیط شبکه استفاده می‌کند. از این روش ‌تایید هویت به طور گسترده‌ای برای احراز هویت ماشین به ماشین استفاده می‌شود اما برای احراز هویت کاربر کمتر رایج است. یک نظرسنجی انجام شده توسط شرکت گلوبال ساین (GlobalSign)نشان داد که 92٪ از سازمان‌ها از احراز هویت مبتنی بر گواهی برای احراز هویت ماشین به ماشین استفاده می‌کنند.

در این روش هنگامی که یک کاربر، دستگاه یا سرویس تلاش می‌کند به یک سیستم یا شبکه دسترسی پیدا کند، باید گواهی دیجیتال خود را ارائه دهد.

سیستم دریافت کننده از کلید عمومی CA برای ‌تایید امضای دیجیتال روی گواهی استفاده می‌کند تا اطمینان حاصل شود که دستکاری نشده است.

حالا سیستم، اعتبار گواهی را مانند تاریخ انقضا بررسی می‌کند و اگر به CA اعتماد کند، گواهی به عنوان مدرک هویت پذیرفته می‌شود.

احراز هویت بیومتریک

احراز هویت بیومتریک یک فرآیند امنیتی است که از ویژگی‌های بیولوژیکی منحصر به فرد یک شخص مانند اثر انگشت، چهره و غیره استفاده می‌کند. احراز هویت بیومتریک می‌تواند دسترسی فیزیکی دیگران را روی سیستم شما کنترل کند. از این سیستم ‌تایید هویت می‌توان در احراز هویت‌های دو عاملی یا چند عاملی و یا به تنهایی استفاده کرد.

فن آوری‌های احراز هویت بیومتریک توسط مصرف کنندگان، دولت‌ها و شرکت‌های خصوصی از جمله فرودگاه‌ها، پایگاه‌های نظامی و شرکت‌ها استفاده می‌شود. این فناوری به دلیل امنیت بسبار بالا و آسانی استفاده برای کاربر، به طور فزاینده‌ای مورد استفاده قرار می‌گیرد. روش‌های رایج احراز هویت بیومتریک عبارتند از:

  • تشخیص چهره
  • اسکنر اثر انگشت
  • تشخیص صدا
  • اسکنرهای چشم

بهترین و آسان‌ترین سرویس احراز هویت

فناوری احراز هویت همیشه در حال تغییر است. کسب‌و‌کارها برای ‌تایید هویت کاربران خود از رمز عبور جلوتر بروند و سعی کنند دسترسی به سایت را نه تنها آسان، بلکه ایمن کنند. همچنین باید به روش‌های احراز هویت به عنوان ابزاری برای افزایش تجربه کاربری فکر کنند.

یکی از بهترین و آساسن‌ترین روش‌های احراز هویت، استفاده از پیامک است. برای این کار فقط کافی است یک پنل پیامکی خریداری کنید و آن را از طریق وب سرویس پیامکی به سایت خود متصل کنید. حالا بدون دردسر و با امنیت بسیار بالا، افراد می‌توانند وارد حساب کاربری خود شوند.

میانگین امتیازات ۵ از ۵

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا